Pick your language - Kies uw taal - Choisissez voter langue - Wählen Sie Ihre Sprache

 

JOOSEN-LUYCKX AQUA BIO

Oude Kaai 26

2300 Turnhout

België

 

Tel: +32(0)14 47 27 10

Fax: +32(0)14 42 09 24

info@aquabio.be

Steur & steurkwekerij

Onze steurkwekerij in Turnhout is volledig door eigen mensen ontworpen en gebouwd. Van kort na de oprichting van Aqua Bio beheerst de steur een groot deel van de activiteiten.

Reeds bij aankomst van onze eerste steurtjes groeide de droom om deze fascinerende vissen ooit zelf te kweken. Momenteel beheersen we de volledige kweekcyclus en beschikken we over broedstock van 6 soorten steur.

Een eerste soort in onze kwekerij is Acipenser gueldenstaedti of Russische steur. In de culinaire wereld is deze soort beter gekend als Osietra, één van de belangrijkste kaviaarsoorten. De Russische steur is een zeer indrukwekkende vis die in de vrije natuur tot 110 kg kan wegen. Hij wordt vooral gevangen in de Zwarte en de Kaspische Zee.

Acipenser gueldenstaedti en Acipenser persicus zijn kwantitatief de belangrijkste soorten voor de kaviaarproductie in Rusland en Iran
De Sevruga kaviaar is afkomstig van Acipenser stellatus of stersteur. Deze soort komt voor in dezelfde wateren als de Russische steur. Beide populaties zijn de laatste jaren sterk afgenomen en de vangsten voor kaviaarproductie zijn dan ook beperkt.

Acipenser baeri of Siberische steur komt voor in de grote rivieren van Siberië en kan een gewicht bereiken tot 200 kg Deze soort gedijt bijzonder goed in ons klimaat en is dus zeer geschikt voor extensieve kweek op vijver. Ook in de viskwekerij functioneert de Siberische steur optimaal.

Acipenser ruthenus of sterlet is het kleinste broertje onder de Europese steursoorten. De sterlet heeft een ruim verspreidingsgebied. Ze leven in de Kaspische Zee regio maar ook in een groot aantal rivieren verspreid over Oost Europa en Rusland. In onze kwekerij hebben wij een albino kweekpopulatie van de sterlet. Deze albino sterlets hebben zuiver witte eitjes en dus ook, witte kaviaar !

Huso huso die de de Beluga kaviaar levert - de duurste en meest waardevolle kaviaar - is ook in de kwekerij aanwezig, maar kent nog niet de optimale leeftijd om in productie te komen. Deze unieke soort wordt uiteraard ook verder gehouden voor de opbouw van een gedegen broedstock.

Naast deze 5 Europese steursoorten hebben we in de kwekerij ook twee Amerikaanse variëteiten. Polyodon spatula of lepelsteur komt voor in het Mississippi rivierbekken en kan tot 80 kg wegen Het is een planktoneter die met wijd opengesperde bek rondzwemt liefst in traagstromende rivieren met veel zooplankton. De kaviaar van de lepelsteur is vergelijkbaar in grootte met Sevruga en is in Amerika een gegeerde delicatesse.

Scaphirhynchus platorynchus of shovelnose leeft zoals de lepelsteur in de Mississippi regio. De shovelnose geeft echter de voorkeur aan snelstromend water. Deze soort wordt maximaal 1 meter lang en 4 à 5 kg zwaar. De kaviaar van Scaphyrhinchus is in Amerika gekend als “Hackleback caviar”.

Ook van de Acipenser transmontanus (white sturgeon) & de Acipenser Oxyrhynchus (Noord-Atlantische steur) wordt er vollop een stabiele broedstock uitgebouwd.

Voor meer info hierover kan u zich steeds richten tot onderstaande contactpersonen.

Steurkweek consultancy:  Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien., visbioloog

Kaviaar productie: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien., nutritionist

Uiteraard kunt u beschikken over een aantal foto's van steur voor gebruik in uw publicaties.